7 maart 2014

Werkbezoek Woudwijk Zorgadvies

Jetske de Beer
'Opheffing Sociaal Team'

Creatieve oplossingen voor ingewikkelde problemen

‘Het Sociaal Team van de gemeente Dantumadiel is opgeheven’, zo werd bericht. Dit team had een belangrijke taak, namelijk hulp verlenen aan mensen die in de problemen zijn gekomen. Waarom is het opgeheven en wie vervult die functie nu? De SGP-fractie heeft naar aanleiding hiervan de coördinator van het team, Mw. Rika de Jong-Woudwijk, benaderd. We stellen haar een aantal vragen.

Wilt u kort iets vertellen over uzelf en uw werk? “Ik ben Rika de Jong-Woudwijk, ik was de coördinator van het Sociaal Team in Dantumadiel. Met werken in de zorg ben ik niet onbekend; ik ben verpleegster geweest en voer ook zorgbeleid uit. Dat betekent dat ik bijvoorbeeld individueel mensen ondersteun bij het inkopen van hun eigen zorg door middel van een pgb (= persoonsgebonden budget, JdB) en dat ik particuliere instanties help met het behalen van het vereiste zorgkeurmerk. Zo kunnen deze instanties ook officieel zorg verlenen aan mensen die dit nodig hebben. Ik heb dus in alle facetten van de zorg ervaring.”

Wat was het Sociaal Team eigenlijk en waarom is dit opgeheven? “De Sociale Teams zijn gemaakt om passende hulp te geven aan mensen die veel problemen tegelijkertijd hebben en zelf geen hulp kunnen vragen. Dit zijn vaak mensen met schulden en psychische klachten, verslaving of dreigende uithuiszetting. Vaak ondervindt de omgeving waar deze mensen wonen hinder van de manier waarop zij leven. Het Sociale Team komt in actie als de hulpverleners of de organisatie niet goed meer weten wat ze met de situatie aan moeten. Het Team zorgt voor hulp die aansluit bij de mensen. Ik zat het Sociaal Team voor, maar het team bleek in de praktijk moeizaam samen te werken en dus is het opgeheven.” Maar aangeslagen is ze allerminst: “Problemen rond burgers kunnen altijd nog ingebracht worden bij de gemeente, alleen wordt er nu op een andere manier samengewerkt.”

Houdt nu de zorg voor deze mensen, die het juist hard nodig hebben, op? “Nee zeker niet! Dit is juist de kans om een nieuwe manier te bedenken om deze mensen te blijven helpen.” Nu worden alleen die mensen uitgenodigd die bij de casus betrokken zijn. “Bij problemen waar de politie een aandeel in heeft, nodigen we een politieagent uit, samen met andere beroepskrachten die betrokken zijn bij de casus. En zo doen we dat bij elke casus. Dit vergadert makkelijker, want het is een kleinere groep en ze zijn allen direct betrokken bij de situatie. Beroepskrachten komen nu eerder met creatieve oplossingen, want de bijdrage van een ieder is van belang.”

De SGP-fractie is blij met dit initiatief; meer en betere zorg met minder mensen juichen wij toe. Wat vindt u van de kanteling in de zorg? “Het doel hiervan is: probeer het eerst zelf op te lossen. Dat is een goede zaak: hoe meer regie we bij de patiënt laten, hoe beter het is. We moeten werken met doelen, zodat er niet onnodig tijd verloren gaat in zorgverlening zonder resultaat. De zorg is bijna onbetaalbaar geworden, dus we moeten een omslag maken in ons denken. Eerst kijken naar hoe we onszelf kunnen redden, bijvoorbeeld door de hulp van de gezinsleden, buren of kerk in te schakelen. Pas wanneer niemand in de omgeving hulp kan bieden, aankloppen bij de gemeente. Die moet dan zeker klaar staan voor de patiënt om de beste zorg te bieden.”

Wat kan de politiek voor de zorgsector betekenen? “Zware pgb-cliënten mogen niet uit de pgb vallen. Neem bijvoorbeeld de vrouw die haar baan opzegt om voor haar ernstig zieke man te zorgen. Zij mag hiervoor niet afgestraft worden! Op dit geld moet zij aanspraak kunnen blijven houden. Ook moeten kleine zelfstandige zorgaanbieders in de gemeente de kans gegeven worden om zorg te bieden.”