1 oktober 2014

Thus Wonen haalt achterstand in

Tom Bakker
'Thús Wonen'

Thús Wonen heeft een achterstand, maar doet zijn best die in te halen. Dat was de boodschap van Thús Wonen aan de gemeenteraadsleden van Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland tijdens een informatieavond in het gemeentehuis van Dantumadiel. Wethouder Bos van Dantumadiel sprak na afloop van “een openhartig verhaal” en “een eerlijk inkijkje.”

Aanwezig waren directeur Jis van der Veen en een drietal medewerkers.

Thús Wonen is een woningcorporatie. Net als alle andere woningcorporaties heeft Thús Wonen twee soorten activiteiten: DAEB en niet-DAEB (DAEB staat voor Diensten van Algemeen Economisch Belang). Het grootste deel van de activiteiten is DAEB: het verzorgen van huisvesting voor gezinnen  met een krappe beurs. Thús Wonen wil de niet-DAEB afbouwen. “Het bevorderen van de leefbaarheid in dorpen? Daar zijn wij niet voor. Vraag dat aan degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn."

De gemiddelde kwaliteit van de woningen van Thús Wonen is niet om over naar huis te schrijven. Voorin in Dongeradeel zijn er nogal was woningen “waar je je moeder niet zou willen laten wonen. Op sommige plekken is het echt beschamend. Daar durven wij in onze gewone Thus-Wonen-auto’s nauwelijks te komen. Dan nemen wij liever een ‘blinde’.”

De gemiddelde technische leeftijd van de woningen van Thús Wonen is 33 jaar. Maar dat verschilt nogal per gemeente: in Dongeradeel 39 jaar en in de andere gemeenten 29 jaar. Mede door die hoge technische leeftijd is de gemiddelde energieprestatie van de woningen is laag: E.

Thús Wonen wil daar wat aan gaan doen. Voor 2014 zijn investeringen voorzien van ongeveer € 20 miljoen en voor 2015 van meer dan € 25 miljoen. Voor 2014 gaat het dan om:

  • sloop: 72 woningen;
  • nieuwbouw: 80 woningen;
  • woningverbetering (binnen): 314 woningen (in 2015 400?);
  • planmatig onderhoud (buiten): 570 woningen (in 2015 800?);
  • projecten: 3000 woningen.

Nieuwbouw is voorzien in Dokkum, Kollum en De Westereen (vooral levensloopbestendige woningen). Verder zal het accent de komende 15 jaar vooral liggenop Dongeradeel. Door deze investeringen wil Thús Wonen de gemiddelde energieprestatie verbeteren van E naar B.

Om dit allemaal te financieren zal Thús Wonen een deel van haar bezit moeten verkopen. In verband daarmee had Thús Wonen een Strategisch VoorraadBeleid (SVB) ontwikkeld dat voorzag in vijf rode kernen (Dokkum, Kollum, Damwoude, De Westereen en Feanwâlden). Dat waren de kernen met voorzieningen waar Thús Wonen zich op wilde concentreren. Uit de andere kernen (de blauwe en de groene) wilde Thús Wonen zich min of meer terugtrekken.

Inmiddels is dat strategisch voorraadbeleid verfijnd, mede op basis van het gemiddelde aantal reacties per advertentie. De meeste reacties komen binnen voor Dokkum. Op de tweede plaats staat Kollum en op de derde plaats De Westereen. Damwoude scoort ook nog bovengemiddeld, maar Feanwâlden ondergemiddeld. Thús Wonen is niet van plan zich hals-over-kop uit de dorpen terug te trekken. Er zijn “keiharde” afspraken gemaakt over een maximum quotum per dorp. Verder hanteert  Thús Wonen nu een tweesporenbeleid: vrijkomende woningen in ‘rode’ kernen worden tegelijkertijd èn op de verkoopmarkt èn op de verhuurmarkt aangeboden.  

Er was gelegenheid tot het stellen van vragen:

  • Het Dantumadielse CDA-raadslid Roel Dijkstra vroeg of de woonakkoorden met de verschillende gemeenten nog wel actueel waren. Dat waren ze niet. CDA-wethouder Bos van Dantumadiel liet weten dat ergens het idee was geopperd een nieuw woonakkoord te sluiten met alle DDFK-gemeenten gezamenlijk.
  • Op een andere vraag van Dhr. Dijkstra vertelde Thús Wonen dat zij onlangs in De Westereen onderzoek hadden gedaan naar de voorkeur van bewoners voor een slaapkamer beneden of een slaapkamer boven. Van de 16 bewoners wilden 11 bewoners de slaapkamer beneden, vijf boven.
  • Het Dongeradeelse ‘lokale’ raadslid Pieter Braaksma vroeg Thús Wonen de huurders te verplichten hun tuinen netjes te onderhouden. Een en ander bleek juridisch nauwelijks mogelijk.
  • Het Kollumer PvdA-raadslid Sjoerd Keizer rapporteerde over zijn bevindingen in een onderzoek onder huurders van Thús Wonen in Kollumerland. De huurders bleken niet negatief, maar hadden wel vragen over de plannen van Thús Wonen in Zuidoost-Kollum.
  • Het Dongeradeelse CU-raadslid Rein Ferwerda informeerde naar het beleid van Thús Wonen in geval van overlast. Natuurlijk heeft Thús Wonen een overlastprotocol, natuurlijk werkt Thús Wonen met woonconsulenten, maar de doelgroep van Thús Wonen blijft “uitdagend.” Het ontzag voor de woningcorporatie vermindert. Mensen (met een rechtsbijstandverzekering) zijn sneller geneigd naar de rechter te stappen.
  • Het Dantumadielse CDA-raadslid Tsjerk Dijkstra informeerde naar de achtergrond van een kettingbeding tegen verhuur. Het bleek dat dat alleen maar werd opgelegd bij verkoop aan zittende huurders. Die mogen de woning vaak goedkoop overnemen, maar niet om die te gaan verhuren.
  • Een Dongeradeels CDA-raadslid informeerde naar de stand van zaken met betrekking tot bepaalde herstructureringen. Die bleken door de actuele economische situatie stilgevallen te zijn. CDA-wethouder Van der Ploeg van Dongeradeel wees erop dat de accountant straks wellicht een oplossing gaat forceren: de accountant zal vermoedelijk gaan aandringen op afwaarderingen, waarna wellicht nieuwe mogelijkheden zullen ontstaan.
  • Een belangrijk onderwerp bleek de communicatie met de huurders. Thús Wonen wil graag duidelijk zijn, maar komt daarbij wel eens een beetje bot over. Een voorbeeld is een brief die Thús Wonen heeft verstuurd aan huurders van woningen die Thús Wonen overweegt over 8 tot 10 jaar te verkopen dan wel te slopen. (Thús Wonen spreekt in dat verband met MAVS: Maatwerk Analyse Verkoop Sloop.) Die brief heeft nogal wat deining veroorzaakt. Het Dongeradeels PvdA-raadslid Cootje Klinkenberg had de brief gezien en was daar beslist niet positief over.

Verder werden er nog vragen gesteld door FNP-er Jaap Postema (Dongeradeel), FNP-er Jerrit de Bruin (Dantumadiel), FNP-er Tineke Bosgraaf (Kollumerland) en ‘lokaal’ Wietse Stienstra (Dantumadiel).

Wethouder Van der Ploeg maakte van de gelegenheid gebruik om te zeggen dat hij het betreurde dat het zo moeilijk bleek mensen te vinden die bereid waren zitting te nemen in het bestuur van een huurdersvereniging.

Aan het begin van de avond had Dhr. Van der Veen overigens meegedeeld dat Thús Wonen met de branchevereniging tot een vergelijk was gekomen en dat de schorsingsdreiging van de baan was. (De branchevereniging had bezwaar gemaakt tegen een verlenging van het dienstverband met Dhr. Van der Veen. Achtergrond was het feit dat Dhr. Van der Veen bij Thús Wonen eerder in de Raad van Commissarissen had gezeten.)