8 maart 2014

SGP ongerust over Sociaal Team

Tom Bakker
'Sociaal Team'

Op 19 februari 2014 ontving de Gemeenteraad van Dantumadiel een kopie van een brief van het College aan B en W aan de deelnemende organisaties in het Sociaal Team. Daarin deelde het College mee dat het Sociaal Team was opgeheven. Als reden noemde het College dat in het Sociaal Team niet goed werd samengewerkt.

Deze brief verontrustte de SGP-fractie. Het Sociaal Team is er immers om in moeilijke situaties de samenwerking tussen de betrokken instellingen en instanties te bevorderen. En dat is buitengewoon belangrijk. Als in een crisissituatie een gezin uit huis gezet dreigt te worden, terwijl tegelijkertijd sprake is van een schuldenproblematiek, verslaving, een psychiatrische ziekte, huiselijk geweld, enzovoorts, dan is het van het grootste belang dat de betrokken organisaties elkaar niet tegenwerken, maar juist goed samenwerken.

Dat dat blijkbaar niet het geval was, vonden wij schokkend. Het gaat immers om mensen in nood, meestal mensen zonder een helpend netwerk van familie, vrienden, enzovoorts.  Mensen die daarom op de hulp van het gemeente aangewezen zijn. Vaak zijn het ook mensen die een risico vormen voor de openbare orde en de veiligheid. Als de hulp van de gemeente in zulke gevallen tekortschiet, vindt de SGP dat een ernstige zaak.

De ontwikkingen rond het Sociaal Team waren voor ons aanleiding voor een ‘bedrijfsbezoek’ aan Mw. Rika de Jong van Woudwijk Zorgadvies, volgens de website www.socialeteamsfryslân.nl de coördinator van het Sociaal Team Dantumadiel. Mw. De Jong bevestigde dat de samenwerking in het Sociaal Team niet optimaal was. Toch kwam de opheffing ook voor haar onverwacht. Zij was er niet vantevoren van op de hoogte gebracht, laat staan dat zij erin gekend was.

Toch wist Mw. De Jong de SGP-fractie enigszins gerust te stellen. Gelukkig is het niet zo dat de regie van de gemeente helemaal weggevallen is. Integendeel, de regie van de gemeente is eerder versterkt dan verzwakt. In crisisgevallen vindt nog steeds overleg plaatsvindt, nu misschien zelfs efficiënter en effectiever dan voorheen.

Een en ander was voor de SGP aanleiding tot het stellen van de volgende vragen:

  1. Waarom was het de wens van het College het Sociaal Team Dantumadiel te combineren met het Sociaal Team Dongeradeel?
  2. Hoe denkt het College te bereiken dat partijen constructief samenwerken en gezamenlijk crisissituaties aanpakken?
  3. Hoe denkt het College de Gemeenteraad op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond het Sociaal Team?