31 januari 2017

SGP-bijdrage aan Raadsdebat over zondagsopenstelling winkels

 

Voorzitter,

De fractie van de PvdA stelt voor ondernemersverenigingen en ondernemers te polsen over de openstelling van winkels op zondag. Op dit moment is het van gemeentewege niet toegestaan op zondag een winkel te openen. De fractie van de PvdA wil daarover een nieuw besluit.

Sinds mensenheugenis hebben wij in Nederland een dag van collectieve rust. En niet alleen in Nederland, maar in de hele Westerse wereld. De Westerse zondagswetgeving heeft oude papieren. Zij gaat terug op de zondagswet van de Romeinse keizer Constantijn de Grote (in het jaar 312 na Christus). Hij was de eerste Westerse vorst die de zondag als collectieve rustdag aanwees.

Waarom deed de keizer dat? Ongetwijfeld omdat hij gehoorzaam wilde zijn aan het vierde gebod van de Wet van God: “Zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen, maar de zevende dag is de sabbat van de Heere, Uw God. Dan zult gij geen werk doen [...].” Maar waarom maakte hij daar dan een wet voor? Waarom liet hij mensen daar niet in vrij? Ik denk om drie redenen:

  1. Ongetwijfeld was hij ervan overtuigd dat de Wet van God door iedereen gehoorzaamd moest worden. God, onze Schepper, heeft zeggenschap over ons leven.
  2. Ongetwijfeld was hij er ook van overtuigd dat de Wet van God een goede wet was. Gehoorzamen wij de Wet van God niet, dan lijden wij daardoor schade.
  3. Ongetwijfeld was hij er verder ook van overtuigd dat de overheid Gods dienares was en dat het de taak van de overheid was het openbare leven zo in te richten dat iedereen de Wet van God kon gehoorzamen.

Een en ander betekende dat er een zondagswet moest komen. Rusten kun je immers niet alleen. Daar heb je een collectief rustmoment voor nodig. En een collectief rustmoment regel je niet in je eentje. Dat moet de overheid doen.

Voorzitter, wat toen gold, geldt nog. In de vierde eeuw na Christus voor de grote keizer in Rome, in de eenentwintigste eeuw na Christus niet minder voor de gemeenteraad in het Friese dorpje Dantumadiel. God heeft zeggenschap over ons leven. God wil dat wij zes dagen werken en één dag rusten. En wat God wil, is goed, ook voor ons, mensen. Voor de hele schepping. De taak van de gemeenteraad is om dat mogelijk te maken door het regelen van een collectieve rustdag.

Voorzitter, ons standpunt in dezen hangt niet af van wat naburige gemeenten doen. Ook niet van de mening van ondernemersverenigingen en ondernemers, hoe waardevol ook in andere zaken. De Wet van God is voor ons maatgevend; niet de mening van mensen. Een peiling van de mening van ondernemers of andere mensen is wat ons betreft dan ook beslist niet nodig. Door zo’n peiling wek je alleen maar valse verwachtingen. Alsof hun mening er wel toe zou doen. En we hebben in Dongeradeel gezien waar dat toe kan leiden.