23 april 2014

Opknap centrum Feanwâlden

Opknap centrum Feanwâlden gaat definitief door
Damwâld | Het centrum van Feanwâlden krijgt de komende jaren definitief een grote opknapbeurt. Ook komt de nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) op de plaats van het huidige zalencentrum De Mienskip. Dat heeft de gemeenteraad van Dantumadiel gisteravond besloten.
Hiermee krijgt het dorp de opknapbeurt waarop veel inwoners lang hebben gewacht. De gemeenteraad ging gisteravond uiteindelijk met een ruime meerderheid akkoord met voorstellen van het college van B en W voor de herinrichting van het centrum, dat ruim een miljoen euro moet kosten, en het beschikbaar stellen van acht ton voor de bouw van het nieuwe mfa. Het definitieve besluit viel na het ter perse gaan van deze krant, maar duidelijk was al wel dat het overgrote deel van de raad akoord zou gaan.
Vooral over het nieuwe multifunctionele gebouw, waarin onder meer een nieuwe kerkzaal komt voor de PKN-gemeente Feanwâlden/Feanwâldsterwâl, is jarenlang gesproken. De gemeente dubde lang met de locatie voor nieuwbouw. Uiteindelijk werd er in 2011 een werkgroep ingesteld, die met het huidige voorstel kwam voor de plaats van de huidige Mienskip.
Dat plan werd omarmd door het college van B en W. De gemeenteraad besloot twee maanden geleden echter opnieuw tot uitstel van het besluit. Verschillende raadsleden wilden meer duidelijkheid over de locatiekeuze. Gisteravond zeiden de voorstanders van dat uitstel, waaronder Gerben Wiersma (ChristenUnie) en Jerrit Sjoerd de Bruin (FNP), dat ze na een gesprek met de initiatiefnemers er inmiddels van zijn overtuigd dat er in het dorp voldoende draagvlak is voor de beoogde locatie. Bovendien, zo zei De Bruin, zijn de dorpsbewoners die tegenstander zijn van de Mienskip-locatie nooit met een geloofwaardig alternatief gekomen.
Wietse Stienstra (Lagere Lasten Dantumadiel) wilde weten hoe het college van B en W achteraf oordeelde over de in zijn ogen voortijdige sloop van vier gebouwen met het oog op de komst van het nieuwe mfa. Hij doelde op jongerencentrum It Badhús, café ’t Honk, het oude pand van drogisterij Hengst en een voormalig pand van de Hubo. Stienstra stelde dat de gemeente nu lering zou moeten trekken uit de sloop van die gebouwen, omdat het mfa nu toch op een andere plaats komt en al die vier stukken grond nu braak liggen. Hij kreeg hierin steun van Tom Bakker (SGP).
Wethouder Ronald Dijksterhuis (ChristenUnie) zei daarop dat de gemeente alleen verantwoordelijk was voor de sloop van drogisterij Hengst. Die is ruim vijf jaar geleden tegen de vlakte gegaan nadat bleek dat er onvoldoende draagvlak was voor de vestiging van jeugdwerk in het toen verwaarloosde pand. De afbraak van de andere drie gebouwen komt volgens de wethouder voor rekening van woningcorporatie Thus Wonen.
Dijksterhuis gaf wel aan dat de gemeente achteraf misschien anders zou hebben gehandeld. ,,De heer Stienstra heeft een uitgesproken mening en misschien ook wel terecht. Maar alles moet in z’n tijd worden gezien.” In 2007 ketsten bijvoorbeeld plannen af voor nieuwbouw op de plaats van ’t Honk nadat de eigenaar van het café en een dochteronderneming van Thus Wonen het niet eens konden worden.
De herinrichting van het centrum en de sloop van een ander voormalig Hubo-pand (tussen de Haadstrjitte en de Koemarkt) gaat volgens wethouder Roelof Bos rond de zomer van start. Voor dat werk ligt 1,2 miljoen euro klaar.
Voor de realisatie van de nieuwe mfa is het eerst wachten tot de werkgroep uit het dorp de volledige begroting van 1,3 miljoen euro rond heeft. De gemeente betaalt daaraan dus acht ton.