30 augustus 2014

Kansen windmolenpark SWED Rinsumageast lijken verkeken

Tom Bakker
'Windenergie'

Fryslân foar de wyn heeft onderzoek laten doen naar het draagvlak voor de verschillende windmoleninitiatieven in Fryslân. Het onderzoek is uitgevoerd door TNS NIPO, een zeer bekend marktonderzoeksbureau. Een van die windmoleninitiatieven is dat van de Vereniging Samenwerking Windenergie Dantumadiel (SWED). SWED heeft plannen voor vier windmolens tussen Rinsumageast en Dokkum. Het windmoleninitiatief van SWED bleek van alle windmoleninitiatieven in Fryslân een van de minst bekende.

TNS NIPO heeft 50 mensen geeëquêteerd in een straal van drie kilometer van het beoogde windmolenpark. TNS NIPO vroeg de mensen die geënquêteerd werden eerst of zij vóór of tégen windenergie waren. Verreweg de meeste mensen uit Rinsumageest en omgeving waren duidelijk vóór (76%). Dat was meer dan gemiddeld in Fryslân (70%).

Vervolgens noemde TNS NIPO een aantal voor- en nadelen van windenergie. Als voordelen noemden ze:

  • Windmolens zijn milieuvriendelijk en duurzaam.
  • Windmolens voorzien Nederland van energie.
  • Windmolens maken Nederland onafhankelijk van andere landen.

Als nadelen noemden ze:

  • Windmolens ontsieren het landschap.
  • Windmolens zorgen ervoor dat huizen dalen in waarde.
  • Windmolens veroorzaken geluidsoverlast.

Ook na het noemen van deze voor- en nadelen waren de meeste mensen uit Rinsumageast en omgeving vóór windenergie: 58%. Dat is wel minder dan vóór het noemen van de voor- en nadelen, maar nog altijd meer dan gemiddeld in Fryslân: 44%.

Tenslotte vertelde TNS NIPO dat er bij hen in de buurt een windmoleninitiatief ontwikkeld werd: in Rinsumageast. Daarop bleek dat 42% van de ondervraagden daarvan niet op de hoogte was. Dat is veel minder dan gemiddeld. Bij de andere windmoleninitiatieven in Fryslân is dat gemiddeld 70%.

Van de mensen die het windmoleninitiatief van SWED kenden, was 29% vóór, 29% tegen en 43% had geen mening. Bij de andere windmoleninitiatieven in Fryslân was dat gemiddeld 31% vóór, 41% tegen en 26% had geen mening.

Conclusies

SGP Dantumadiel is blij dat nu objectief is vastgesteld hoe groot het draagvlak voor de verschillende windmoleninitiatieven in Fryslân is. In het algemeen is dat niet groot (31%). Wij zijn ook blij dat het rapport van TNS NIPO volledig openbaar is gemaakt. Het is te vinden op de website van Fryslân voar de wyn.

SGP Dantumadiel vindt dat uit dit onderzoek blijkt dat SWED onvoldoende moeite heeft gedaan om de mensen in Rinsumageast en omgeving te informeren. Te veel mensen zijn niet op de hoogte, ook in vergelijking met andere windmoleninitiatieven.

SGP Dantumadiel vindt dat het aangetoond draagvlak onder de bevolking van Rinsumageast en omgeving onvoldoende is. Door de geringe bekendheid met het initiatief komt het draagvlak niet hoger uit dan 12%. Dan zijn alleen de voorstanders meegerekend: 6 van de 50 ondervraagden. Dat is ook wat TNS NIPO bedoelt met ‘draagvlak.’ Als je de ‘neutralen’ ook meerekent, komt het draagvlak voor het initiatief van SWED nog niet hoger uit dan 30% (15 van de 50 ondervraagden).

Het laatste woord over het windmoleninitiatief in Rinsumageast is nog niet gezegd, maar het is wel duidelijk dat het er voor SWED niet eenvoudiger op geworden is.