17 december 2014

Houd het menselijk in de zorg

Tom Bakker
'zorg'

Tom Bakker • SGP-raadslid in ­Dantumadiel nd.nl/opinie

Houd het menselijk in de zorg

Waar de gemeente Dantumadiel vooral tekortschoot (ND 10 december), was in de menselijke benadering van zorgcliënten.

Bij de decentralisatie van de langdurige zorg worden de gemeenten behoorlijk gekort. Het college van Dantumadiel had vanaf het begin maar één doel: de zorg moest niet te veel gaan kosten. De SGP was het daar niet mee eens. Op ons voorstel sprak de gemeenteraad nog in november unaniem uit, dat iedereen die hulp nodig had, deze moest krijgen, ook als dat extra middelen zou kosten.

Wij steunden de afschaffing van de eenvoudige huishoudelijke hulp. Die zou het makkelijkst overgenomen kunnen worden door familie of desnoods een particuliere schoonmaakster. Er kwam een regeling voor financiële bijstand aan mensen die een schoonmaakster niet konden betalen. Wij drongen er bovendien op aan de mensen zo veel mogelijk persoonlijk te informeren. Toch besloot het college tot het sturen van een standaardbrief. De rechter bleek het met ons eens.

Op grond van de Bijbel is de zorg voor de kwetsbare medemens een van de belangrijkste taken van de overheid. De veranderingen in de zorg zien wij daarbij niet als een bedreiging. Zij bieden kansen om te komen tot een barmhartiger samenleving, waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Eerst voor zichzelf en het eigen gezin, maar vervolgens ook voor familie, kerkelijke gemeente, buurt enzovoort.

Maar dan moeten we niet al te krampachtig doen over de kosten. Anders gaan de veranderingen lijken op ordinaire bezuinigingen. Evenmin over de uitvoering. Anders worden de veranderingen ervaren als uitbuiting.

Waar het vooral op aankomt, is menselijkheid. Met een warme, menselijke benadering bereik je meer dan met een kille financiële of juridische. Je bereikt medewerking en die hebben we nodig. <