1 maart 2016

Grote onzin over grote gemeenten

Tom Bakker
'ambtelijke fusie'

In Binnenlands Bestuur van 25 februari 2016 stond een artikel waarin op zijn minst de indruk werd gewekt dat ambtenaren in grote organisaties slimmer zijn dan ambtenaren in kleine organisaties. Op de website van Binnenlands Bestuur reageert Bas (beleidsmedewerker verkeer en wegen) daarop als volgt:

"Ik werkte bijna 10 jaar bij een grotere gemeente en werk nu voor een kleinere gemeente. Ik heb nog nooit zoveel nieuwe dingen geleerd! Minder specialist maar veel bredere kennis (in de toekomstige ambtelijke organisatie is, denk ik, weinig ruimte voor specialisten, want die worden uit de markt gehaald). Ook heb ik veel geleerd over de aansturing van projecten die je vanaf dag 1 tot aan het einde alleen moet doen. Ik heb mij aanzienlijk meer ontwikkeld bij deze kleine organisatie dan toen ik bij de grote gemeente werkte. Dat ambtenaren slimmer zijn als ze bij een grotere organisatie werken, is de grootste onzin die ik ooit heb gehoord.

Natuurlijk hebben wij niet alle specialisten in huis, maar de vraag is of ambtelijke organisaties dat ook moeten hebben. Veel zaken zijn niet continu en daar kan je prima experts voor inhuren, is onze ervaring."