2 mei 2016

De ambtelijke fusie en het grapje van de burgemeester

Tom Bakker
'DDFK'

De ambtelijke fusie en het grapje van de burgemeester

Dantumadiel zit er maar mee in zijn maag, met die ambtelijke fusie. Vorige week moest er een besluit genomen worden over een bedrag van ruim € 350 duizend voor verdere voorbereidingen. Maar de gemeenteraad vond het voorstel van het College zo rommelig en zo onduidelijk dat het het niet wilde behandelen.

In Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland lag hetzelfde voorstel voor. Daar vonden de gemeenteraden het wel goed genoeg. Vanuit Kollum twitterde wethouder Boerema: “Raad wil 1-1-2017 halen. Soms zijn voorstellen niet 100% goed maar dat accepteert onze Raad. Ze hebben vertrouwen in College!”. Hecht de Raad van Dantumadiel minder aan de datum van 1 januari 2017 als uiterste datum van afronding van de ambtelijke fusie, is dan de vraag? Heeft de Raad van Dantumadiel geen vertrouwen in het College?

Over de datum van 1 januari 2017 wordt in Dantumadiel verschillend gedacht. Ook tussen de coalitiepartijen lopen de meningen uiteen. Aan de ene kant liet fractievoorzitter Jerrit de Bruin van de FNP weten dat de Werkorganisatie DDFK niet nog een keer met een vertraging aan moest komen. Aan de andere kant drong met name fractievoorzitster Thea Smit van de CU erg aan op zorgvuldigheid. Haar pleidooi vond brede weerklank. Woordvoerder Romke Postma verwees daarbij nadrukkelijk op het onderzoek van Lex Bruin, die immers had geconcludeerd dat het uitstel van de overgang van het personeel van de gemeenten naar de Werkorganisatie DDFK vooral veroorzaakt was door een te grote tijdsdruk.

Vertrouwen

Het vertrouwen van de Raad van Dantumadiel in het College heeft nooit ter discussie gestaan. Daar hoeft dan ook niet aan getwijfeld te worden. Maar het was wel een raar voorstel, dat voorstel in de Raad van 26 april jl. De kern van het voorstel was om ruim 350 duizend ter beschikking te stellen voor verdere voorbereidingen van de ambtelijke fusie. Maar tussen neus en lippen door moest ook geld ter beschikking worden gesteld voor allerlei ICT-projecten en voor het project Zakelijk Werken. En daarbij werd ook nog eens goedkeuring gevraagd voor een drietal verordeningen die betrekking hadden op de Werkorganisatie DDFK.

Twee van de goed te keuren verordeningen waren verordeningen met betrekking tot de financiële organisatie en de financiële verslaglegging van de Werkorganisatie DDFK. Zij behelsden verschillende afspraken, bijvoorbeeld over wanneer je een uitgave moet activeren en wanneer niet en over hoeveel jaar je moet afschrijven. Als het over dat soort dingen gaat, bestaan er best verschillen tussen gemeenten, ook tussen de DDFK-gemeenten. Als je geen deskundige bent, is dat allemaal moeilijk te doorgronden. In Dantumadiel rees de vraag waarom de verordeningen niet verzegeld waren van een toelichting of – nog beter! – van een advies van de accountant.

Fouten

De gevoelens van onbehagen gingen overheersen toen bleek dat de verordeningen fouten leken te bevatten. Verwijzingen bleken niet te kloppen, de redactie van sommige artikelen bleek niet juist en een bijlage bleek in tegenspraak met de verordening zelf. Dat helpt natuurlijk niet als je vertrouwen wilt hebben in je College. En als je vertrouwen wilt hebben in het proces van ambtelijke fusie. Met nog vers in het achterhoofd de constatering van Lex Bruin dat het een en ander mis gegaan was door haast. Zeker niet als je je dan herinnert dat bij de vaststelling van de gemeenschappelijke regeling zelf in 2014 iets dergelijks gebeurd was. Ook toen bevatte de tekst fouten en waren een tweetal correcties nodig.

SGP Dantumadiel vindt dat de Colleges zich geen fouten als deze kunnen permitteren. Ze ondermijnen het vertrouwen van de Raad van Dantumadiel in het eigen College, maar ook in de Colleges en de Raden van de andere DDFK-gemeenten. En in zijn algemeenheid ondermijnen zij het vertrouwen in het proces van de ambtelijke fusie. Het lijkt erop dat de ambtelijke fusie, ondanks de conclusie van Les Bruin, nog steeds haastwerk is.

Grapje?

Na het besluit van de Raad om het DDFK-voorstel niet te behandelen, maakte de burgemeester een grapje. Letterlijk zei hij: “Het is ook waar vanzelf, zoals wethouder Bos zei, dat de buurgemeenten daar niet blij mee zullen zijn. Maar wij zullen hen uitleggen dat jullie allemaal heel positief over het voorstel als zodanig zijn, mits beter geredigeerd. Dat vind ik een hele duidelijke uitspraak en met die uitspraak zullen wij de collega’s geruststellen.” Ik denk dat de hele Raad die woorden opgevat heeft als een grapje. Je kon ze eigenlijk niet serieus nemen.

Maar de volgende dag kwam het DB van de Werkorganisatie DDFK met een korte verklaring. De inhoud van de verklaring was dat het besluit van de Raad van Dantumadiel voldoende houvast gaf om in te blijven zetten op een ambtelijke fusie met Dantumadiel. Even rees bij ons de gedachte op dat grapje van de burgemeester vast te serieus was overgekomen…