9 december 2014

Dantumadiel moet sporthallen verhuren tegen kostprijs

Tom Bakker
'sporthallen'

Gemeente Dantumadiel moet sporthallen verhuren tegen kostprijs

De gemeente Dantumadiel wil de sporthallen overdragen aan een particulier, maar verhuurt ze voor minder dan de kostprijs. Volgens Tom Bakker van SGP Dantumadiel gaat dat niet werken.

De sporthallen in de gemeente Dantumadiel kosten veel geld. Daarom wil de gemeente ze overdragen aan een particulier. Met zwembad De Frosk in De Westereen is dat ook gelukt. Maar helaas, het wil niet zo met die particulieren. Onlangs liet wethouder Peterson weten in gesprek te zijn geweest met iemand die interesse had in een van de sporthallen. Maar het eind van het liedje was dat het niet mogelijk was om “een volwaardig inkomen uit de sporthal te genereren.”

Wat de gemeente wil, gaat niet werken. Je kunt proberen de sporthallen over te doen aan een particuliere beheerder, maar dan kun je ze niet verhuren voor minder dan de kostprijs. Want sporthallen die verhuurd worden voor minder dan de kostprijs, daar kun je geen droog brood mee verdienen. Het is van tweeën één: òf je houdt ze in eigen beheer en verhuurt ze voor minder dan de kostprijs, òf je probeert ze over te doen aan een particuliere partij en verhuurt ze tegen kostendekkende tarieven.

De SGP kiest ervoor de sporthallen over te dragen aan een particuliere partij en ze te verhuren tegen kostendekkende tarieven. Wij vinden dat sporthallen beheerd moeten worden door mensen die daar goed in zijn. Dat moet de gemeente niet zelf willen doen. Anderen kunnen dat veel beter. Bovendien vinden wij het niet eerlijk dat de gemeente met belastinggeld concurreert met bijvoorbeeld De Nije Warf in Wâlterswâld.

De Nije Warf moet zijn eigen broek ophouden. Die kan zijn sporthal dus niet verhuren voor een habbekrats. De gemeente kan dat wel. Het verlies wordt toch wel gedekt, bijvoorbeeld door de ozb (onroerendezaakbelasting). Stel dat De Nije Warf zijn hal verhuurt tegen kostendekkende tarieven en de gemeente voor die habbekrats. Dan gaan alle verenigingen natuurlijk naar de sporthallen van de gemeente. In de praktijk zie je dat De Nije Warf zijn sporthal daarom ook moet verhuren voor minder dan de kostprijs en mede daardoor in financiële problemen komt. Logisch. Maar niet eerlijk!

Als je de sporthallen gaat verhuren tegen kostendekkende tarieven, gaan de kosten voor de sporters en de sportverenigingen flink omhoog. Daar moet wel wat tegenover staan, want de sport moet betaalbaar blijven en toegankelijk voor een breed publiek. Dat vindt de SGP ook. Wij pleiten daarom voor subsidies aan de sporters of de sportverenigingen (subjectsubsidies). Dat is ook wat de coalitiepartijen CDA, CU en FNP in Dantumadiel met elkaar overeengekomen zijn en in hun coalitieakkoord hebben opgenomen: “in plaats van organisaties zullen producten of eindgebruikers gesubsidiëerd worden.” We gaan het zien!