22 april 2014

Dantumadiel en de zorg voor natuur en landschap

Tom Bakker
'Bestemmingsplan Feanwâlden - De Bosk'

Op 22 april 2014 behandelde de Raad bestemmingsplan Feanwâlden – De Bosk. Aan de orde kwam onder andere de zorg voor natuur en landschap. 

Uitbreiding of inbreiding

Bestemmingsplan Feanwâlden – De Bosk betreft een uitbreidingsplan. Met uitbreiding bedoelen we nieuwbouw buiten de bebouwde kom. De eerste vraag die de SGP aan de orde stelde, was of uitbreiding wel nodig was. Tegenover uitbreiding staat immers inbreiding: nieuwbouw op lege plekken binnen de bebouwde kom.

Mensen die willen bouwen, hebben die geen mogelijkheden genoeg binnen de bebouwde kom? Volgens het College niet. Het gaat dan om “een categorie bewoners die graag een nieuwbouwwoning wil bouwen op een vrije kavel” en “een groep starters, die graag een nieuwbouwwoning wil bouwen.” Voor die groepen zijn onvoldoende mogelijkheden binnen de bebouwde kom, aldus het College.

De SGP wees erop dat de belangen van “bewoners” en “starters” dienen te worden afgewogen tegen de belangen van natuur en landschap. God heeft ons de schepping gegeven om die te gebruiken, maar wel op een verantwoorde manier. Wij hebben de schepping te leen gekregen; niet in bezit. Wij mogen er niet zo maar mee doen wat wij willen. Wij moeten er mee omgaan als een goed rentmeester. De SGP vond dat dat onderbelicht was gebleven.

Natuur en landschap

Daartoe uitgedaagd waren er verschillende partijen die reageerden. Het CDA bij monde van Tjerk Dijkstra  zei rentmeesterschap hoog in het vaandel te hebben staan, maar dat dat rentmeesterschap meer betrof dan de natuur alleen. “De economische ontwikkeling is ook belangrijk en het dorp moet ook verder kunnen,” aldus Dhr. Dijkstra.

De FNP liet weten “ook nog al eens het idee te hebben groen te zijn.” In haar verkiezingsprogramma spreekt de FNP een voorkeur uit voor inbreiding boven uitbreiding. “Maar dat moet wel kunnen,” zei Jerrit de Bruin. Mede gezien de beperkte omvang van het plan was hij in dit geval wel bereid over zijn bezwaren tegen uitbreiding heen te stappen.

De CU was blij dat met natuur en landschap rekening zou worden gehouden door de landschappelijke inpassing van het plan en door het bouwen van energiezuinige woningen. In aanvulling daarop wees wethouder Bos op enkele andere  natuur-, landschaps- en milieubesparende elementen in het bestemmingsplan: integratie van bestaand groen, de duurzame waterhuishouding, de “groene long” en led-verlichting. Hij noemde Feanwâlden - De Bosk "het meest groene plan van Dantumadiel."

De andere partijen, de PvdA, Dantumadiel ’82 en de LLD reageerden niet. Dat is opmerkelijk. De PvdA profileerde zich tijdens de verkiezingen als de enige linkse partij in Dantumadiel en Dantumadiel ’82 en de LLD zijn historisch gezien afsplitsingen van de PvdA. Landelijk zijn het vooral de linkse partijen die aandringen op duurzaamheid, in Dantumadiel waren dat dus uitsluitend de niet-linkse partijen.