26 maart 2016

Burgemeester Bilker en Dantumadiel

Burgemeester Bilker en Dantumadiel

In zijn Kollum van 24 maart 2016 geeft burgemeester Bilker, burgemeester van Kollumerland c.a., zijn  visie op de buurgemeente Dantumadiel en het besluit dat Dantumadiel zou moeten nemen met betrekking tot het voorstel tot herindeling met de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. Het blijkt een regentenvisie.

Burgemeester Bilker

Burgemeester Bilker schrijft dat hij een drukke tijd achter de rug heeft. Alles, werkelijk alles heeft hij eraan gedaan, aan die herindeling. Wat is er hard gewerkt om alle gegevens boven tafel te krijgen! En nu, na jaren van voorbereiding, is het zo ver. Over Kollumerland is hij tevreden: zijn raadsleden hebben goed gestemd op basis van goed onderbouwde argumenten en een lange termijn visie.

Maar Dantumadiel… Dat gaat daar níet goed. Dat gaat daar helemaal fout. Die vergaderen daar niet op de afgesproken datum. Die kijken daar niet verder dan hun neus lang is. Die hebben daar een verkeerd idee van hun reserves en maken zich druk over een lastenstijging van 25% die helemaal niets zegt. Die beseffen daar niet hoe slecht hun wegen wel zijn. Die denken daar niet aan de belangen van “de burgers”. En Kollumerland laten die daar zo maar in de steek.

Dantumadiel… Burgemeester Bilker is gefrustreerd. Ontevreden is hij en geërgerd dat Dantumadiel niet doet wat hij wil. Is alles nog voor niets geweest. Tot zo ver burgemeester Bilker in zijn Kollum. (We gaan ervan uit dat de burgemeester hier gevoelens verwoordt die breed leven in de besturen van (vooral) Dongeradeel en Kollumerland. Alle signalen wijzen daarop.)

Regentenhouding

Uit deze Kollum blijkt hoe burgemeester Bilker de gemeenteraad van Dantumadiel ziet. Hij ziet de gemeenteraad van Dantumadiel als iets (een object) waaraan gewerkt moet worden, niet als een bestuursorgaan (een subject) dat gerespecteerd moet worden. Dantumadiel moet je niet in alle vrijheid zelfstandig beslissingen laten nemen, want dat kunnen ze daar niet. Nee, ze moeten daar  bewerkt/gemanipuleerd worden. Onthutsend!

Deze visie heeft weinig te maken met democratie. Nee, deze visie past meer in een aristocratie. Niet de democratisch gekozen gemeenteraadsleden moeten het voor het zeggen hebben, maar de benoemde bestuurlijke elite, want die weet wat goed is voor de gemeente. Deze visie heeft ook weinig te maken met wetten en regels. Deze visie heeft meer te maken met macht en invloed. Het gaat erom dat je iets in de wacht weet te slepen. Ik noem dat een regentenvisie.

Ongefundeerde retoriek

Wij zijn van mening dat de gemeenteraad van Dantumadiel zich niet van de wijs moet laten brengen, zeker niet door ongefundeerde retoriek van een regent. Burgemeester Bilker kan zeggen wat hij wil, maar wij laten ons geen datum voorschrijven waarop wij vergaderen. De staat van onze wegen, daar zijn wij goed van op de hoogte (wat de staat van de wegen in Kollumerland betreft, moeten wij op onze ervaringen afgaan…).

Wat betreft onze reserves: wij zijn niet bang voor onverwachte tegenvallers. We worden hier in Dantumadiel vaker verrast door niet vermoede potjes dan door niet vermoede bodemloze putten. Ook dat is niet prettig voor een raadslid, maar goed, het is in zekere zin dan toch een luxeprobleem. We hebben zo de indruk dat dat in sommige andere gemeenten wel eens heel anders zou kunnen liggen.

Lastendruk veelzeggend

En de burgemeester kan ons nog meer vertellen, maar de tarieven en de belastingen zijn weldegelijk veelzeggend. Die zijn namelijk een weerspiegeling van het uitgavenpatroon van de gemeente. De uitgaven liggen in Dantumadiel laag en daarom de tarieven en de belastingen ook. In sommige andere gemeenten liggen die hoger en daarom de tarieven en belastingen ook.

Vanuit Dongeradeel en Kollumerland wordt soms de suggestie gewekt dat de tarieven in Dantumadiel helemaal niet omhoog hoeven omdat die in de andere gemeenten wel omlaag kunnen. Dat is een suggestie die als vals moet worden betiteld. Dongeradeel en Kollumerland kunnen hun tarieven en belastingen niet in een handomdraai verlagen. Als ze dat willen, zullen ze eerste hun uitgavenpatroon aan moeten passen. ‘De tering naar de nering zetten’, noemen ze dat in Dantumadiel. En dat zie ik nog niet zo gauw gebeuren.

Samenwerking

Het is jammer, maar de samenwerking tussen Dantumadiel en de andere DDFK-gemeenten komt door zo’n Kollum wel onder druk te staan. Beter gezegd: door de regentenhouding van burgemeester Bilker en anderen zal het niet makkelijk worden die samenwerking goed uit te bouwen, in welke vorm dan ook. De ambtelijke fusie lijkt in ieder geval tot mislukken gedoemd. Daarvoor is er wederzijds gewoon te weinig vertrouwen. Zo’n Kollum doet daar geen goed aan.

SGP Dantumadiel heeft er nooit een geheim van gemaakt: wij zijn voor een zelfstandig Dantumadiel dat enthousiast samenwerkt met wie dan ook maar, mits dat voor alle partijen voordelen oplevert. Daar zijn verschillende goede voorbeelden van. Maar een fusie, daar zijn wij tegen. De afstand tussen de burgers en het bestuur is al veel te groot. Moet die nog groter worden? Dan krijgen we nog meer ongecontroleerde aristocratie. Dan krijgen we nog meer van zulke Kollums…

Tom Bakker

SGP-raadslid Dantumadiel