26 februari 2014
Bijstandsfraude?
"De armen in trouw rechtdoen," dat is een van de belangrijkste taken van de overheid (Spr. 24 : 19). Gezinnen die dat nodig hebben, moeten geholpen worden. Als het nodig is door de gemeente. Daar hebben we onder andere 'de bijstand' voor. De SGP is voor een ruimhartige uitvoering van de Bijstandswet. Als het nodig is, geven we liever wat te veel, dan wat te weinig.
"Als het nodig is." Dat is voor ons wel een belangrijke voorwaarde. Als mensen zichzelf kunnen redden, is dat het allerbeste. Dan moeten ze dat ook doen. Als mensen een beroep kunnen doen op familie of vrienden, is dat ook mooi. Dan moeten ze dat ook doen. De gemeente moet er zijn voor mensen die dat allemaal niet kunnen.
Toch gebeurt het wel eens dat bijstandsgeld niet goed terechtkomt. Bijvoorbeeld als mensen zeggen zichzelf echt niet te kunnen redden, terwijl zij dat in werkelijkheid wèl kunnen. Wij vinden daarom dat bijstandsaanvragen goed moeten worden gecontroleerd en dat bijstandsgeld dat niet terecht is uitbetaald, onmiddellijk moet worden terugbetaald.
Deze week stond in de krant dat gemeenten elk jaar ongeveer 25 miljoen euro afschrijven aan te veel betaalde bijstand. In een gemeente als Enschede schijnt meer dan de helft van de aanvragen niet helemaal (of helemaal niet) in orde te zijn. Hoe zit dat in Dantumadiel?
Vandaag stelden wij het College van B en W de volgende schriftelijke vragen:
Geacht college,
Naar aanleiding van berichten in de pers heeft de SGP-fractie de volgende vragen:
Met vriendelijke groet,
SGP-fractie
Over 30 dagen bij leven en welzijn weten we meer.